Modro značená turistická značka dostala nový náter

03.10.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 3. októbra (TASR) – V Tatranskom národnom parku (TANAP) je 218 kilometrov turistických chodníkov značených modrou turistickou značkou. Jej farbu novým náterom počas uplynulých letných týždňov oživili pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov (STS ŠL) TANAPu. \"Turistická orientácia je tvorená značkami syntetických farieb, ktorých trvácnosť v prírodnom prostredí je pomerne krátka. Z tohto dôvodu je nutné v štvorročných cykloch obnovovať každú zo štyroch farieb,\" vysvetlil vedúci STS ŠL TANAPu Dominik Michalík.
Okrem toho sa každoročne dopĺňa značenie v úsekoch turistických chodníkov, v ktorých značky chýbajú z dôvodu veternej či lykožrútovej kalamity. Najnáročnejšími úsekmi na obnovu a doplnenie značenia boli v tomto roku úseky turistických chodníkov, v ktorých vypiľovali suché stromy. \"Napriek tomu, že pilčíci stromy spiľovali vo výške nad značkami, bolo potrebné trasy niekoľkokrát prejsť a značenie doplniť,\" dodal Michalík.
Po obnove 180 kilometrov dlhej žltej turistickej značky, 218 kilometrovej modrej turistickej značky čaká na budúci rok pracovníkov STS obnova 200 kilometrov dlhej zelenej turistickej značky. ŠL TANAPu spravujú na území TANAPu, Pieninského národného parku a Spišskej Magury – Západ takmer 740 kilometrov turistických chodníkov. Tie sú značené štyrmi farbami, pričom najväčší počet kilometrov je značený práve modrou turistickou značkou.
\"Farba turistickej značky neurčuje náročnosť trasy. Pôvodným zámerom na území TANAPu síce bolo označovať trasy turistických chodníkov podľa dĺžky a dôležitosti v poradí, v akom je značkárskou normou stanovené i dostupné poradie používaných farieb, ale prax mnoho zmenila,\" 
 

Vyberte región

mark